Příběh pro březen: Ze školy rovnou na kroužek

Desetiletý Pavel může díky sportovnímu kroužku, který pořádá Farní charita Příbram, zamířit ze školy rovnou do tělocvičny nebo herny. Poté, co se rodiče rozvedli a maminka pracuje ve dvou zaměstnáních, aby dostála podmínkám insolvence a splatila dluhy, nemá na Pavlíka a jeho tři sourozence tolik času. Velkou pomocí je proto Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi.

Pavlík: Ze školy rovnou na kroužekPavlík pochází z velké rodiny, má staršího bratra Davida, mladšího Daniela a starší sestru Natálii. Manželství rodičů se rozpadlo ve chvíli, když dluhová situace byla již neúnosná a ohrožovala celou rodinu. Nejednou k nim přišli exekutoři. Nyní má maminka zařízenou insolvenci. Musela si najít dvě práce, aby část dluhů zvládla zaplatit. Ráno dochází do místního supermarketu, kde pracuje v oddělení oblečení, a když je potřeba, zaskočí za pokladní. Po večerech dochází do jedné firmy, kde uklízí kanceláře.

Skutečným problémem je, když někdo z rodiny onemocní nebo přijdou prázdniny, kdy nemá kdo hlídat děti. Malý Daník minulé prázdniny vystřídal pět školek, aby matka mohla docházet do práce. Tehdy to nebylo lehké ani pro Dana, který si musel stále hledat nové kamarády, ani pro maminku.

Pavlík: Ze školy rovnou na kroužekPavlíkově sestře Natálii je už 18 let a studuje v oboru kuchař-číšník. Má za sebou mnoho praxe, již od 15 let si přivydělává na nejrůznějších brigádách a nyní pracuje v nedaleké restauraci jako servírka. Jejím snem je ušetřit si na vlastní byt. Je to šikovná holka, peníze si střádá stranou a vede si o tom i vlastní záznamy.

Bratr David je pěkné kvítko. Ve škole ho to moc nebaví, špatné známky přicházely nejen z předmětů, ale i z chování. Tehdy matka vyhledala služby Charity, protože na placené doučování a kroužky už nebyly peníze. Chtěla Davida zaměstnat, aby se nechytal špatné party, nepral se a nevyhledával si na internetu nevhodná videa. David hraje házenou a díky častým zápasům se podívá i do dalších českých měst.

Pavlík je skromný kluk, moc toho o sobě neprozradí. Proto spíše mluví maminka. Pája chodí do 3. třídy. V první třídě měl velké problémy a taky se v té době musel vrátit do školky. Děti si ho za to ještě dnes občas dobírají. Jinak ve škole větší problémy nemá, pouze dochází na doučování, protože čeština ho prostě nebaví. Zato má rád tělocvik a dokonce i matematiku. Stejně jako David chodí na házenou. Až bude velký, bude profesionálním brankářem v házené. Taky ho láká florbal. Na kroužkách Charity se velkým nadšením pouští do každé výtvarné i sportovní aktivity. Pokud je třeba, pomáhá ostatním.

Pája rád sleduje, co je nového ve světě youtuberů. Sám je také takovým malým youtuberem. Natočí vždycky nějaké vtipné video a David mu ho v počítači upraví. V tu chvíli maminka protáčí panenky, co to kluci zase vymysleli.

Pavlík sice říká, že ho nebaví uklízet, ale společně s Davidem matce často pomáhá v domácnosti a s hlídáním malého Dana. Nejhezčím překvapením a zděšením zároveň bylo, když se Pavlík pokoušel usmažit mamce míchaná vajíčka.

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi pracuje s rodinami, které jsou dlouhodobě v nepříznivé sociální situaci (špatné bytové podmínky, nezaměstnanost, dluhy apod.) a rodiče tento stav nejsou schopni sami bez pomoci překonat a jeho důsledky navíc ohrožují vývoj dětí. V pražské arcidiecézi pomáhá služba 210 rodinám.