Příběh pro červen: Jsem vděčný za azylový dům

Pan Vlastislav je sám na výchovu dvou dětí. Přítelkyně náhle zemřela. Byla to rána pro všechny. Nejmladší dceři jsou dva roky a tak pan Vlastislav nastoupil na rodičovskou dovolenou. Stal se z něj otec – samoživitel. Podporu našel v Azylovém domě sv. Ludmily Farní charity Starý Knín. Těší se, až si najde práci, vlastní bydlení a postaví se na vlastní nohy.

Pan Vlastislav: Jsem vděčný za azylový dům „Byla to rána. Nejhorší pro mě bylo se z toho probrat. Mladší dcera se po mámě pořád shání. Budou jí tři roky, půjde do školky a já musím najít práci a byt,“ říká pan Vlastislav.

Během našeho setkání telefonuje s potenciálním zaměstnavatelem. Vysvětluje, že má řidičský průkaz a zkoušky na „ještěrku“. Nabízí poslání životopisu. Domlouvá pohovor na následující den. Dřív pracoval v pivovaru a práce ho bavila.

Mluvíme o úskalí při hledání bydlení. „Je to těžké. Kauce a nájem. To aby člověk vytáhl z kapsy 30 tisíc. A k tomu nejnutnější vybavení – ledničku, pračku a postele. A jsem na 50 tisících,“ počítá nutné výdaje pan Vlastislav.

Pan Vlastislav: Jsem vděčný za azylový dům Největší radost mu dělají dvě dcerky. Když jsem se s panem Vlastislavem setkala, starší, osmiletá, byla ve škole. S tříletou Katie trávil zrovna čas na dětském hřišti. „Děti jsou radost. Nejhorší ale je, když Katie usne v pět hodin odpoledne a pak ještě v půl dvanácté řádí a honí tátu, že má hlad, viď?“ usmívá se na Katie.

A pak se dostáváme na bolavé téma. Žena měla z bývalého vztahu dva chlapce. Je jim 10 a 12 let. „Bydlí u prarodičů, ale neklape to. Byli by radši se mnou. Vzal bych si je hned, jen to zvládnout s bydlením a financemi. Když je chlap sám, je to špatné. Kluci se o sebe sice postarají, ale potřebují zázemí.“

Na dětské hřiště v zahradě azylového domu přicházejí další rodiny. Paní Valerie s dcerkami. Z vlastního bytu musela odejít, protože neměla na nájem. Kolem paní Lenky pobíhají dva kluci a třetí je v náručí. Dozvídáme se, že další čtyři jsou ve škole. Dohromady 6 kluků a jedna holka. Všechny rodiny spojuje tíživá finanční situace.

Azylový dům pro rodiny s dětmi zachraňuje rodiny, které přišly o vlastní bydlení, a v důsledku toho by jim hrozilo odebrání dětí do ústavní péče. Kromě střechy nad hlavou získávají rodiče podporu sociálního pracovníka při návratu zpět do běžné společnosti.

Azylový dům Farní charity Starý Knín pomáhá už deset let. Jeho branami prošlo za tu dobu přes tisíc maminek, tatínků a jejich dětí. V pražské arcidiecézi provozuje Charita pět dalších azylových domů pro rodiny s dětmi.