Příběh pro leden: My tři králové jdeme k vám

Příběh Tříkrálové sbírky, největší charitativní akce v naší zemi, začal v roce 2001. Charita Česká republika oživila ve prospěch potřebných lidí starodávnou tradici tříkrálového koledování. Na pomoc lidem v nouzi dnes koledují desítky tisíc dobrovolníků, často děti rodičů, kteří s námi před osmnácti lety začínali.

My tři králové jdeme k vámMatoušovo evangelium nám zanechává odkaz v podobě příběhu o třech mudrcích, kteří přišli k narozenému Ježíši, poklonili se mu a předali své drahocenné dary – zlato, kadidlo a myrhu. Svátek Zjevení Páně, lidově ‚Třech králů‘, odjakživa doprovázely lidové zvyky.

Ve střední Evropě je zvykem žehnání domů, které přinášeli nejprve kantoři, duchovní a žáci. Tito koledníci kropili obydlí svěcenou vodou, vykuřovali kadidlem a psali na dveře iniciály K+M+B. Nejsou to počáteční písmena jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského Christus mansionem benedicat: Kristus požehnej tomuto domu.

Tradici obnovili v roce 2000 nezávisle na sobě Charity v Olomouci a v Hradci Králové. O rok později se již Tříkrálová sbírka konala na celostátní úrovni. Dobrovolníci, nejčastěji děti, přestrojení za bájné mudrce z východu přáli lidem požehnaný nový rok a prosili o dar na pomoc lidem v nouzi. Ohlas byl obrovský. Stovky služeb a projektů Charity získaly prostředky a mohly tak pomáhat seniorům, lidem s postižením, sociálně potřebným rodinám a lidem na okraji společnosti.

Rok od roku roste počet těch, kteří chtějí věnovat svůj čas dobročinnosti, i těch, kteří do zapečetěných sbírkových kasiček přispívají. Charita může díky Tříkrálové sbírce pomáhat konkrétním lidem a rodinám, které se nacházejí v hmotné nouzi. Přispívá na nezbytné výdaje například za léky, kompenzační pomůcky či jídlo i na ostatní výdaje jako jsou mimoškolní aktivity nebo školní výlety dětí ze sociálně slabých rodin.

Díky Tříkrálové sbírce může Charita zkvalitňovat své sociální služby. Mezi nimi jsou azylové domy pro matky s dětmi, pečovatelská služba pro seniory, aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením, nízkoprahová centra pro lidi bez domova a mnoho dalších. Každá místní Charita vyhlašuje před konáním sbírky konkrétní záměry. Desetina výtěžku je určena na pomoc do zahraničí.

Tříkrálová sbírka pomáhá lidem v naší zemi, kteří se ocitají v nouzi a na okraji společnosti. Pomoc má podobu materiální podpory konkrétním lidem v hmotné nouzi nebo podpory sociálních služeb Charity. Výtěžek sbírky pomáhá seniorům, lidem s postižením, sociálně potřebným rodinám a lidem ohroženým sociálním vyloučením.

Vaše dary předáme na celonárodní sbírkový účet Tříkrálové sbírky. Děkujeme za Vaši podporu!