Příběh pro prosinec: Učím se v české škole

Sedmiletý Edward z Ugandy navštěvuje Základní školu sv. Jana Nepomuckého. Před osmi lety ji ve vesničce Kitule postavila Arcidiecézní charita Praha, aby místním dětem zpřístupnila kvalitní vzdělání.

Učím se v české školeEdwarde, mohl by ses prosím představit? Kolik máš sourozenců. Jakou školu navštěvuješ?

Chodím do 2. třídy. Základní školu svatého Jana Nepomuckého jsem začal navštěvovat letos. Před tím jsem chodil jinam, kde byla ale výuka vedená v lugandštině. Tady je výuka v angličtině a to je pro mě lepší. Naše škola je celkově lepší. Máme moc hodné učitele a víc knížek. A netrestá se u tu rákoskou. Doma je nás sedm dětí. Můj táta zemřel.

Jak se Ti škola líbí?

Školu mám rád. Ve třídě mám spoustu přátel, sedím se Sálímem a Tonym a mou dobrou kamarádkou je Lilian. Když učitel na chvíli odejde ze třídy, hned si se spolužáky začneme hrát, snažíme se nenápadně vyplížit ze třídy a zjistit, kam učitel šel.

Co děláš odpoledne. Máš nějaké záliby? Pomáháš doma?

Po cestě domů se občas peru. Po škole chodím do studny pro vodu, krmím naše vepře a se staršími sourozenci opakuji to, co jsme ten den probírali ve škole. Mám bratry v 7. třídě a na střední, takže mi s učivem má kdo pomoct.

Jaké předměty máš nejraději a čím bys chtěl být, až vyrosteš?

Nejraději mám matematiku a chtěl bych se stát prodavačem farmářských potřeb stejně jako můj starší bratr.

Přečíst jednoduchý text, napsat krátké sdělení a spočítat jednoduchý matematický příklad umí v Ugandě pouze každý desátý žák 6. třídy základní školy. Ugandské děti jsou nuceny k memorování studijních textů, aniž by jim vždy rozuměly, a v případě neúspěchu jim hrozí fyzické tresty. Základní škola sv. Jana Nepomuckého ukazuje lepší cestu a stovky dětí díky ní získají kvalitní vzdělání a šanci na lepší budoucnost.