Příběh pro říjen: Raduji se z každého dne

Je mu 86 let a před třemi lety přišel kvůli těžké cukrovce o zrak. Jeho žena trpí posledním stadiem Alzheimerovy choroby a je trvale upoutána na lůžko. Pan Miloslav přesto našel sílu tyto životní tragédie překonat. Pomáhá mu v tom Pečovatelská služba Farní charita Neratovice: „Kdyby nebylo Charity, nemohl bych sám existovat,“ říká na adresu pečovatelky Ivanky, která mu denně pomáhá.

Pan Miloslav: Raduji se z každého dnePan Miloslav vypráví: „Všechno začalo 18. prosince 2012. To byl pro nás zlomový den. Byli jsme s manželkou na vánočních nákupech. Připravovali jsme tradiční rodinné setkání, kdy se u nás scházela celá rodina – děti, vnoučata, jejich manželé a druzi, čtyři pravnoučata. To byl u nás hotový cirkus. Těšili jsme se na to. Dělalo mi to dobře. Všichni se posadili, nalil se sekt. Syn řekl: „Otče, promluv.“ Mluvil jsem k rodině. Jsem kantor, mluvit mi nedělá problémy.

Když jsme onen den přijížděli z nákupů domů, poprvé jsem poznal, že s ženou něco je. Vyjížděli jsme z Horních Počernic a ona se mě na křižovatce zeptala: Kam mám odbočit? Doprava nebo doleva? Nechápavě jsem se na ní podíval. Přece vpravo, domů. Evi, co děláš? Vždyť jsi jela na červenou?Pan Miloslav: Raduji se z každého dne

Když jsme dojeli domů, řekla, že ji bolí noha. Že škobrtla o práh. Šla si lehnout. Od té doby nevstala. Přišlo to tak rychle a náhle. Už nevstala.

Ztráta zraku a pomoc pečovatelky

V tu dobu jsem už ztrácel zrak. Nedokázal jsem se o ženu postarat. Hledali jsme nějakou pomoc a narazili na Charitu. Ta nám vyšla velice vstříc. Pečovatelka Ivanka k nám začala docházet. V tu dobu potřebovala víc péče moje manželka.

Pak jsem ztratil zrak úplně a nemohl se o ženu starat, zajistit večer jídlo a podobně. Eva se odstěhovala do domu s pečovatelskou službou, který má Farní charita Neratovice v Libiši. V domě jsem zůstal sám.

Kdyby nebylo Charity, nemohl bych sám existovat. Ivanka je výjimečná. Skutečně. Je výjimečná nejen jako pečovatelka, ale je výjimečná i v domácnosti jako hospodyně. Dokáže hospodařit, uvařit, vyjít s penězi. Beru velké množství léků. Je to nákladné.

Mám rád knížky. Mnoho lidí mi četlo, když jsem oslepl, ale nešlo to. Nic jsem z toho neměl, nebylo to srozumitelné. Ivanka má mimořádný talent. Když sedím a poslouchám jí, představuji si, že jsem v divadle a slyším herce. A ten svým hlasem, jeho barvou a výrazem, přesně ztvární, co se na jevišti odehrává.

Tím bych chtěl skončit. Jestli je nějaké ocenění pro tyto pracovníky, tak takové uznání by měla Ivanka za svoji práci dostat.“

Pečovatelská služba je tu pro lidi, kteří potřebují péči druhé osoby – při sebeobsluze, v péči o domácnost nebo při trávení volného času. Péče se přizpůsobuje individuálním potřebám. Umožňuje člověku žít co nejdéle v domácím prostředí, i když je samostatnost v důsledku věku nebo zdravotního stavu snížena.

Charita se v pražské arcidiecézi ročně stará o více než 1 500 lidí. 168 pečovatelek vykoná ročně 327 tisíc návštěv v domácnostech pečovaných. Služba je hrazena klientem, dotacemi a dary soukromých dárců.